Türk göz cerrahisinde ‘devrim’

Göz doktorları pilotlar gibi eğitilecek

Ankara Üniversitesi’nde, Avrupa’dan gelen göz doktorlarına, pilotların eğitiminde kullanılan simülatörlerle yüksek ihtisas eğitimi verilecek.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Özmert, Ankara Üniversitesi Vehbi Koç Göz Hastanesi’nin, Avrupa’nın göz alanın da en önemli okullarından İsviçre’nin Lugano kentinde bulunan ESASO Okulu’ndan (European School for Advanced Studies in Ophthalmology), yüksek ihtisas eğitimlerini verme akreditasyonu aldığını belirtti.

Okulun, her yıl sınırlı sayıdaki 25-30 kişilik gruplara, 6 modül ile yüksek ihtisas eğitim verdiğini belirten Özmert, uzmanların buradan aldıkları sertifikanın aralarında Lozan Üniversitesi’nin de olduğu Avrupa’nın birçok üniversitesinde geçerli olduğunu ifade etti.

Bu sertifikanın birçok alanda kolaylık sağladığına dikkati çeken Özmert, ”Biz bu modüllerden 6. cerrahi retina modülünü (Surgical Retina), 24-28 Eylül tarihleri arasında, ilk defa Türkiye’de ve üniversitemiz bünyesindeki Vehbi Koç Göz Hastanesi’nde vereceğiz.

Eğitimler kapsamında, 1’i Amerikalı, 3’ü Avrupalı konusunda dünyada ün yapmış 4 hoca konferans verecek. Türkiye’den de ben, Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Figen Batıoğlu, GATA’dan Prof. Dr. Güngör Sobacı, Maltepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ziya Kapran ders verecek” dedi.

Özmert, eğitime, Portekiz, İsviçre, Mısır, Pakistan, Sırbistan, Polonya, Yunanistan, Brezilya ve Türkiye’den doktorların katılacağını ifade etti.

GÖZ CERRAHI EĞİTİMİNDE DEVRİM
Eğitimde öncelikle doktorların simülatör eğitiminden geçeceğini anlatan Özmert, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Doktorlar aynı pilotların eğitim gördüğü gibi uçuş simülasyonların da eğitim görecekler. Ameliyat hissini sanal olarak yaşayacaklar. Türkiye’deki göz cerrahi eğitiminde bu bir devrim. Simülasyonda, kur şeklinde ilerliyorlar, bunların belli bir zorluk dereceleri var. Simülatörde size belli bir puan veriyor o puanı alırsanız bir üst aşamaya geçiyorsunuz. Belli bir yetenek yerleşince ve komplikasyon olmazsa puan artıyor.Ameliyathanede her ne kadar bizim kontrolümüz altında asistanlar yetişiyor olsa da ilk etapta herkeste aynı beceri olmuyor. Bu simülatör bunu sağlıyor.”

Dünyada bu simülatörlerden 140 tane olduğunu ve en gelişmiş cihazın üniversiteleri bünyesinde bulunduğunu dile getiren Özmert, Avrupalı doktorlara verilecek bu kursun ardından belli programlar dahilinde Türkiye’deki doktorlara da eğitimler verileceğine işaret etti.

Simülasyon eğitiminin ardında hayvan gözleri üzerinde ameliyatlar yapılacağının altını çizen Özmert, daha sonra eğitim veren doktorların yapacağı canlı ameliyatın, kurulan konferans salonunda 3 boyutlu olarak doktorlara izletileceğini, böylece ameliyat ortamının bire bir yaşatılacağını söyledi.
AVRUPALI DOKTORLARA TÜRKİYEDE EĞİTİM
ESASO okulunun, ABD’deki Kolombia Üniversitesi ila İspanya ve Belçika’da bulunan 4 üst ihtisas eğitim merkezi olduğunu dile getiren Özmert, Ankara Üniversitesi Vehbi Koç Göz Hastanesi’nin bu eğitim merkezleri arasına giren 5. merkez olduğunu kaydetti.

ABD ve Avrupa’nın ciddi üniversitelerinin, bu eğitimi almayanlara artık uzmanlık vermediğini anlatan Özmert, retina vitreus hastalıklarında üst ihtisas yapmak isteyen doktorların, bunun için Türkiye’ye geleceğine dikkati çekerek, bu konudaki yazışmaların halen ettiğini, klinik olarak ve üniversite olarak Avrupa’ya dahil olduklarını vurguladı.

Özmert, ”Simülatörü, Vehbi Koç Eğitim Vakfı’nın katkılarıyla satın aldı. Vakıf toplantıyı da destekliyor. Burası şu anda kendi branşında Türkiye’nin en iyi kliniği, Avrupa’nın da sayılı kliniklerinden. Dünyada ne yapılıyorsa burada fazlasıyla yapılıyor. Bu okulun burada eğitim vermesi bile başlı başına bir başarı. Dünyayla yarışıyoruz” dedi.

Kaynak : haberturk.com